.
.

Mine inspirasjonskilder - Penger

Eller rettere sagt -- pengesedler og hvordan de ser ut.
Illustrasjonen, graveringen, typografien. fargene, papiret
kort sagt Grafisk Design.
det er jo litt trist at felles valuta blir gjort gjeldende for stadig flere land.
Har alltid syntes at "utenlanske" pengesedler har vært interessantt og spennende.
Ja, faktisk en viktig del av reisen.

Vi har vel alle hatt en norsk 200-kroner seddel i hånda, men da mest for å bruke den til noe.
Hvis du tar et nærmere ettersyn og samtidig får med deg historien bak, så får på en måte seddelen litt større verdi.
For meg inneholder den mange ideer om forskjellige typer designløsninger til web, illustrasjoner, plakater, brosjyrer osv.

200Ac550


Det er i dag kun 2 gravører av den gamle skolen igjen i Norge
Sverre Morken og Arild Yttri.
Morken er den eldste og Yttri kom inn i faget i 1988.
Norges Bank flyttet sin produksjon av sedler til utlandet (Danmark) på slutten av 90-tallet.
Seddelpressen er fremdeles intakt, men i hovedsak for trykking av frimerker for Posten.
Det er Yttri som har gravert vår 200-kroner seddel. Samt en mengde frimerker.
Han har en flottt webside her 
http://arild-yttri.com/article.php?cat=1
Du burde ta en titt på hans kobberstikk og graveringer.

Det å gravere en slik seddel er nitidig arbeid og høyst krevende.
Morken ble betegnet som en munk når han satt der å graverte, stirrende igjennom et mikroskop.

Tilbake til seddelen.
Først litt fakta.
Se  nøye på 200 kroner-seddelen, for her finner du interessant forskningshistorie: Kristian Birkeland på forsiden og et kart over nordkalotten med utbredelsen av dagsnordlyset på baksiden. 

200Bc550

I detaljene finnes en rekke små henvisninger til en stor norsk naturvitenskapsmann som fikk betydning for hele det industrielle Norge.
Kristian Birkeland (1867?1917) var fysikeren som satte norsk nordlysforskning på verdenskartet. I sine arbeider var han langt forut for sin sin tid og forskningen hans fikk en renessanse når vår tids satelitter kunne bekrefte hans teorier om strømninger i den øvre atmosfære. Birkelandsstrømmer er blitt et faguttrykk for dette fenomenet i den øvre polare atmosfære.
Nederst til høyre på 200 kroner-seddelens bakside er det en liten skisse av Birkelands forklaring av fenomenet som senere fikk navnet Birkelandsstrømmer.

200Bringer

Rett over 200 tallet på forsidens venstre kant sees en skisse av Birkelands "Terella". En liten modell av jordkloden som Birkeland brukte til eksperimenter med kunstig nordlys. Dette var avansert eksperimentalfysikk på denne tiden. Sammen med målinger fra egen observasjonsvirksomhet ble grunnlaget lagt for Birkelands teori, som var den første realistiske forklaring på nordlyset.

200Amodellklode


? Birkeland, Terella og nordlyset har vært like viktig for vår forståelse av elektromagnetiske krefter i den øvre atmosfære og nordlyset som Newton, eplet og månen var for vår forståelse av gravitasjonskreftene, har nobelprisvinneren Hannes Alfvén sagt.
Birkeland arbeidet med mange forskjellige andvendelser av sin forskning. 59 patenter kom fra hans kreative produksjon: Mekanisk høreapparat, strømbrytere, herding av fett, redestillering og raffinering av uren olje, osv., osv. Birkeland møtte en av fysikkens nestorer på denne tiden, lord Kevin, og klaget sin nød om de små forskningsmidlene han hadde til disposisjon. ? Gjør De som jeg, unge mann: Gjør en oppfinnelse og tjen en million, var svaret Birkeland fikk.

Et mislykket kanonskudd skaper historie
En elektrisk drevet kanon var patentet som skulle få størst praktiske følger. 6. februar 1903 demonstrerte Birkeland sin elektriske kanon i Gamle festsal på universitetet i Oslo. Tilstede var potensielle kunder og kjentfolk fra Kristiania. Prøveskytingen mislyktes og endte i en enorm kortslutning og tilløp til panikk. "Det var den mest dramatiske dagen i mitt liv ? med det ene skudd skjøt jeg mine aksjer fra 300 og ned i null. Men prosjektilet satt i blinken!" fortalte Birkeland etterpå.
Kortslutningen hadde imidlertid satt i gang nye idéer hos Birkeland. I magnetfeltet fra den kraftige spolen i kanonen hadde lysbuen spredd seg ut i vifteform. I dagene etter arbeidet Birkeland intenst med lysbuens fysikalske egenskaper. 13. februar traff han Sam Eyde i en middag. En uke senere leverte Birkeland den første patentsøknad om bruk av elektrisk lysbue for kjemisk binding av luftens nitrogen. Birkeland var en handlingens mann.
Deretter følger slag i slag den kjente historien som førte til at Norsk Hydro ble stiftet 1905. Notodden Salpeterfabrikker var såvidt startet. Men allerede i 1906 var regulær produksjon av salpeter i gang. Industrialisering av avansert eksperimentalfysikk var unnagjort på tre år. Resten av dette er norsk industrihistorie som påvirker oss alle idag.

I Birkelands himmelspor
Norge er fremdeles blant de store innen nordlysforskning. EISCAT-radaren utenfor Tromsø kaster stadig sine undersøkende stråler opp i atmosfæren, i løpet av neste år skal Svalbardradaren også settes igang. Da får Norge en forskningsmulighet for å fremme forståelsen av den øvre polare atmosfære. Birkeland la grunnlaget, men nye oppdagelser ligger foran oss.

For 14 dager siden ble et helt nytt nordlysobservatorium tatt i bruk på fjellet like utenfor Longyearbyen på Svalbard. Her er det plass til minst 30 forskningsprosjekter samtidig. Både norske og utenlandske nordlysforskere, romforskere og fysikere har fått muligheter de lenge har drømt om.
Forskerne på Svalbard utelukker ikke at man en gang i fremtiden kan utnytte nordlysets energi. Utladningene er bare ca. 100 kilometer fra oss, nærmere enn gassfeltet Snøhvit er terminalen i Hammerfest. 
Nordlys er et vakkert skue i nordområdene og opptrer når partikler fra Solen treffer atmosfæren rundt Jorden. 
Et nordlysutbrudd kan inneholde mer energi enn hele Norges årlige energiforbruk.

Det var den siden av saken eller rettere sagt seddelen

Forskere som holder foredrag om sin Nordlysforskning sier at de har hele sitt manus i  200-kronerseddelen.
Der er alt forklart og i tillegg nydelig illustrert.

200Bc550

For en grafisk designer er her også mye å hente.
Begge sider er fortellende illustrasjoner som viser naturfenomener. Kart og meridianer inneholdende mange mønstervarianter i kvadrater og stjerner.
På forsiden er det 20 forskjellige seks-kantede stjerner. Her er mange gode ideer til border og strukturer som du kan benytte som idegrunnlag til de fleste arbeidsområder for en grafisk designer.

200Astjerner

En kan jo også gjøre seg noen tanker rundt skriftsnittet som er brukt. Hva heter fonten, hvis den da i det hele tatt har et navn.
Den er i hvertfall en typisk seddelfont, som sikkert vil påvirke folk flest sin bevisste eller ubevisste oppfatning av fonten når den blir brukt i en annen sammenheng.

Du kan jo prøve å hente ut noen detaljer fra denne så kjente og velbrukte seddel og se om du kan få gjengitt noe lignende i f. eks. illustrator.
Tror det kan bli mye flott design ut av det.
Om ikke annet er det ihvertfall god trening.


Kommentarer:

Postet av: Geir Arild Hustad @ 14.12.2012 - 03:50
Det var Sverre Morken som designet adversen på sedlene, og Arild yttri designet reversen. (Seddelutgave: VII)

Skriv en ny kommentar:


Husk meg?

Wictor Leonard Faanes

Wictor Leonard Faanes

Fra: Horten

Født: 1949

Lærer på Idefagskolen siden første dag i august 1990. Utdanna dekoratør og Grafisk designer.

Mer...

.


hits